Door: Martijn Paehlig Fotografie: ANP
Banen, clubs & amateurs

Nieuwe regels in gebruik

De nieuwe golfregels zijn inmiddels een week in gebruik. Is daar al wat van te merken?

'We hebben nog geen mailtjes met schijnbaar onoplosbare problemen uit de baan gekregen', zegt Christine Saxton, die namens de NGF al maanden bezig is met de invoering van de nieuwe regels. 'Ik heb online wel wat opvallende houdingen van mensen die droppen voorbij zien komen, maar voor de rest zijn er de afgelopen week – en ook daarvoor eigenlijk al – maar heel weinig vragen binnengekomen. Al is dat van de afgelopen week ook weer niet zo gek; het seizoen is voor de meeste golfers natuurlijk nog niet begonnen. En daarnaast denk ik vooral dat de meeste wijzigingen heel logisch en helder zijn.'

Ook op het hoogste niveau is er nog (?) weinig te merken van de aangepaste regels. In Hawaii, waar het seizoen van de PGA Tour aftrapte met 'golf, nieuwe stijl' werd er meer over de wijzigingen gepraat dan dat ze zichtbaar waren. Hoewel; Dustin Johnson speelde een verkeerde bal in de stellige overtuiging dat hij zijn eigen bal had geïdentificeerd en gaf na afloop toe dat hij een volgende keer het risico van een bij het zoeken bewogen bal zou nemen omdat dat nu niet meer strafbaar is om écht zeker te zijn van het spelen van zijn eigen bal en natuurlijk liet Bryson Dechambeau – zoals aangekondigd – de vlag in de hole staan bij zelfs de kortst mogelijke putts.

'Het zag er misschien raar uit, maar ik heb er zeker voordeel bij gehad. Er waren holes die flink downhill gingen en dan helpt de vlag gewoon. Je moet het in je voordeel zien te gebruiken', aldus de excentrieke Amerikaan.

Wie zich in Nederland meer wil verdiepen in de materie kan inmiddels de Nederlandstalige editie van de playersguide aanschaffen bij golfboeken.nl.

'Er zijn enkele clubs die playersguide voor hun leden aan hebben geschaft, maar hij is ook ruim voorradig bij golfboeken.nl en mocht hij uitverkocht raken dan drukken we direct bij', aldus Saxton.

Wie geen zin heeft de papieren editie aan te schaffen: in de uitstekende app van de R&A is een mogelijkheid een voorkeurstaal te selecteren, als het goed is zal in de loop van de volgende week ook Nederlands gekozen kunnen worden.

 

 

Heb jij al ervaringen opgedaan met de nieuwe regels? Liep je tegen iets geks aan? Laat het ons weten, misschien kan onze referee je aan een oplossing helpen.

 

Gerelateerd nieuws