Door: Redactie Golfersmagazine
Banen, clubs & amateurs
3

Meekers en Antonisse winnen NK21

Romy Meekers en Dario Antonisse gaan de geschiedensboeken in als de winnaars van de 59e editie van het Nederlands kampioenschap voor junioren.

Van onze speciale verslaggever

Romy Meekers en Dario Antonisse gaan de geschiedensboeken in als de winnaars van de 59e editie van het Nederlands kampioenschap voor junioren. Meekers sloeg de beslissende slag in de vierde en laatste ronde, Antonisse zegevierde na een zinderende play-off tegen Bob Geurts.

Die uitkomst was bij de jongens zondermeer een grote verrassing. Na twee ronden was het voordeel namelijk voor Kiet van der Weele, die met vijf onder par een gat had geslagen met de concurrentie. Maar het talent van de Rosendaelsche leverde op de slotdag rap in. Eerst met een derde ronde in 74 slagen. Daarna was een echt op de eerste hole in ronde vier fataal voor zijn kansen.

De concurrentie profiteerde, met Antonisse voorop. ,,Vijf slagen achter op de laatste dag, daar lag ik niet wakker van. Er waren nog 36 holes te spelen en daarin kan nog veel gebeuren’’, stelde de speler van de Haagsche. Met een ronde 69 maakte hij optimaal gebruik van de foutjes van Van der Weele, en zo gingen de twee na de derde ronde samen aan de leiding met drie slagen onder par.

Maar dat ook in achttien holes alles nog op z’n kop kan worden gezet, werd snel duidelijk. Want ineens meldde ook Bob Geurts zich aan het front. De speler van De Hoge Kleij kwam door na een foutloze eerste negen met vier birdies, waar Antonisse even problemen had. De tweede negen speelden de beide kemphanen in level par. Met voor Antonisse een ronde 73 en voor Geurts 68 eindigden de twee exact gelijk op twee onder par, waardoor een play-off de beslissing moest brengen. Die kwam op de tweede hole, waar Antonisse met een birdie de titel veiligstelde.

,,Ongelooflijk. Na elf jaar mijn eerste Nederlandse titel’’, stelde Antonisse glunderend. Dat betekende veel voor de 19-jarige Zoetermeerder. ,,Ik heb de afgelopen anderhalf jaar niet lekker in mijn vel gezeten, was zelfs het plezier in golf verloren. Maar dat is weer helemaal terug en dan is dit een geweldige beloning.’’

Spanning in de play-off voelde hij nauwelijks. ,,Niet echt. Ik heb in een vergelijkbare situatie gezeten tijdens een play-off in het Pools amateurkampioenschap, die ik destijds ook won. Dat hielp me hiermee omgaan.’’

Zowel Antonisse als Geurts legde ook nog beslag op een wildcard voor het toernooi van de Pro Golf Tour op Broekpolder, later dit jaar. Nummer drie Stan Kraai (+3) had zich daarvoor al geplaatst via de Dutch Futures.

Bij de meisjes ging de grote wens van Romy Meekers in vervulling. De winnares van 2016 wilde in haar laatste seizoen als junior graag op herhaling. Maar waar zij haar doel bereikte, ging er een streep door dat van een ander. Clubgenote Zhen Bontan had ook haar zinnen gezet op de titel. Zij was al drie keer als tweede geëindigd, en ook voor Bontan was dit de laatste kans.

Bontan ging ook als leidster de laatste dag in, met een voorsprong van drie slagen op Meekers: -1 om +2. Maar beide dames lieten in de derde ronde steken vallen. ,,We waren veel te veel met elkaar bezig, waardoor we niet echt goed speelden’’, stelde Meekers. ,,Het was een soort matchplay waarin we elkaar meesleepten.’’

Toen de stofwolken waren opgetrokken, was het verschil nog één slag, na 75 voor Meekers en 77 voor Bontan.

In de slotronde had Meekers alles weer op orde. ,,Ik wilde me echt weer focussen op mijn eigen spel en dat lukte. Uiteindelijk was dat voldoende om de titel te pakken, en daar ben ik echt heel blij mee. Maar ik had mezelf ook tot doel gesteld om hier onder par te eindigen, en daar ben ik niet in geslaagd. Zo blijf ik de lat hoog leggen. Dat is voor mij de manier om me mezelf te blijven verbeteren.’’

Meekers eindigde na een ronde 72 op vijf boven de baan, Bontan kwam na een slotronde in 75 slagen tot zeven boven. Mayka Hoogeboom legde na een sterke slotronde in 69 slagen beslag op de derde plaats met een totaal van negen boven par.

Trompbeker 2018 play-off from Eric Korver on Vimeo.