Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
3

Kennemer niet langer kandidaat KLM Open 2019

De Nederlandse wedstrijd van de Europese Tour wordt in 2018 nog op The Dutch gespeeld, maar daarna? In elk geval niet op de baan in Zandvoort.

Bij de bekendmaking van de verlenging van de overeenkomst van KLM met een van de oudste toernooien van de Europese Tour tijdens de Golf Awards afgelopen december, werd tegelijkertijd duidelijk dat het toernooi bij die gelegenheid hoe dan ook op een andere locatie zal worden gespeeld dan The Dutch, dat met de editie van dit jaar, drie jaar gastheer is geweest. Welke baan het daarna wordt, werd er echter niet bijgezegd, en dus begon direct het grote speculeren.

Wordt het de veelgenoemde The International in de achtertuin van de hoofdsponsor of toch een van de oude banen als de Hilversumsche of de Kennemer? Het zijn namen die stuk voor stuk worden genoemd, en die stuk voor stuk 'logische' locaties zouden zijn.

Van de meest genoemde banen kan nu echter een streep door de naam van de Kennemer Golf & Country Club voor wat betreft de editie van 2019, zo maakte de voorzitter in een mail aan de leden bekend.

Thomas Pieters was in 2015 de laatste winnaar op de Kennemer en blijft dat dus voorlopig nog wel even ook. 

De 'bezwaren' tegen de organisatie op korte termijn zijn terug te voeren op verschillende oorzaken, zo schrijft Enno Osinga. Zo ziet de club op tegen het driemaal op rij moeten organiseren van het toernooi en ziet ze meer in een jaarlijks rouleren van het toernooi, zijn er recent aanpassingen in de baan doorgevoerd die aanpassingen voor het KLM Open eveneens noodzakelijk maken, en wordt gevreesd dat het op tourkwaliteit brengen van de baan een achterstand op zal leveren in het plan de baan verder te vergroenen. De onzekerheid over de (waarschijnlijk) nieuwe datum in verband met het herschikken van de Europese kalender speelt tenslotte ook een rol.

'Met deze keuze geconfronteerd is het bestuur van mening dat de kwaliteit van de baan boven alles staat. Garanties over hoe de baan er over 2 jaar aan toe zal zijn krijgen wij uiteraard niet. Maar met de huidige kennis van zaken achten wij het organiseren van een groot toernooi als het KLM Open niet verstandig. Wij hebben op basis hiervan de KLM en de organisatie laten weten dat de Kennemer niet beschikbaar is voor een Open tot nadat de resultaten van ons plan van aanpak geheel duidelijk zijn. Dat zal dus zeker niet voor 2020 zijn. En dus komt 2019 voor ons te vroeg. Overigens, alle signalen van de bij de organisatie betrokken partijen zijn dat het Open in de toekomst zeker een kans heeft om terug te keren op de Kennemer. Wat ons betreft is het dus geen afstel maar wel uitstel', zo is te lezen in genoemde verklaring.

Toernooidirecteur Daan Slooter sluit zich zonder dralen aan bij die uitspraak, maar snapt tegelijkertijd dat de club voor dit moment tot een andere beslissing komt.

'Vooropgesteld, we zouden heel graag terugkeren op de Kennemer. Dat geldt voor ons als organisatie, maar zeker ook voor de spelers. Het is een van de banen die in tal van lijstjes heel erg hoog staat, dus als je daar het KLM Open mag spelen, moet je daar heel blij mee zijn. Dat waren we altijd en dat zullen we in de toekomst vast en zeker ook wel weer zijn, maar voor 2019 dus niet.' 

'De gedachte om het toernooi te laten rouleren vind ik in principe heel charmant, maar ik vrees niet dat dat haalbaar is. De vergelijking met The Open begrijp ik, maar die zitten financieel in een net andere situatie. Daarnaast heb je qua logistiek ook altijd even tijd nodig. Bij de drie jaar die we nu hanteren zie je toch ook dat de derde editie de beste van de drie is op het gebied van logistiek en organisatie. Die tijd heb je kennelijk nodig om tot een optimaal resultaat te komen.'

'Het wordt dus niet de Kennemer, maar we hopen medio april/mei bekend te kunnen maken waar we dan wél naartoe gaan. Mede afhankelijk van de datum die we krijgen - ik hoop daar binnenkort in Dubai wat meer een beeld over te krijgen - heeft een nieuwe locatie toch wel een (klein) jaar nodig om de eventueel noodzakelijk geachte aanpassingen door te kunnen voeren.' 

Gerelateerd nieuws