Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs

Jurrian van der Vaart uitsmijter nieuwe Golfers Magazine

Met ingang van het eerste nummer van 2019 verzorgt de voormalig Challenge Tour speler een nieuwe rubriek: Baanbesluit. Over alles wat met golfbanen te maken heeft.

Toen Jurrian van der Vaart eind vorig jaar aankondigde de bakens te gaan verzetten, was voor Golfers Magazine direct duidelijk dat de welbespraakte professional een welkome aanvulling voor het team zou kunnen zijn. Niet in de eerste plaats omdat hij als oud-speler ongekend veel golfkennis heeft, maar veel meer nog vanwege zijn passie voor golfbanen in de breedste zin van het woord. Niet voor niets richt hij zich inmiddels ook – samen met Frank Pont – op het ontwerpen en aanpassen van golfbanen en holes.

'Ik ben dol op puzzels, complexe dingen uitzoeken en kijken hoe je bepaalde situaties het beste op kan lossen. Door de jaren heen ben ik golfbanen steeds meer op die manier gaan benaderen, als een puzzel die je op moet zien te lossen. Op een tennisbaan heb je ook een tactiek, maar als je eenmaal in de wedstrijd zit, is het gewoon een kwestie van in het moment zijn en de ballen terugslaan, op de golfbaan is er constant tijd om na te denken over wat je opties zijn.'

Van der Vaart (hier op archiefbeeld) bezig een puzzel op te lossen.

Wát die opties zijn, hangt niet alleen af van wat je kan of niet kan, de gegeven omstandigheden en de gewenste voortzetting spelen ook mee, benadrukt Van der Vaart.

'Waar voor een beginnende speler een bunker voor de green iets is waar hij wakker van kan liggen, zie ik diezelfde bunker bij wezen van spreken niet eens om maar eens een voorbeeld te noemen. En dus benaderen we die hole alleen daardoor al, heel anders. Bij het aanleggen van een baan zou daar ook rekening mee gehouden moeten zijn. Want hoe zorg je ervoor dat de baan voor zoveel mogelijk mensen, zo leuk mogelijk is? Dat is echt niet alleen door hem bijvoorbeeld zo lang mogelijk te maken, of door zoveel mogelijk hindernissen neer te leggen, daar komt veel meer bij kijken en daar mag ik graag over nadenken.'

In de rubriek 'Baanbesluit' waarmee elk nummer van Golfers Magazine wordt besloten, zal Van der Vaart dat nadenken in de breedste zin van het woord gaan doen.

'Alles wat ik tegenkom op een baan kan aan de orde komen. Van de vraag hoeveel grond je nodig hebt voor een golfbaan tot wat er over is van de 'urbangolf' beweging van begin deze eeuw of wat er aan meubilair op banen staat. Dat is het mooie van golf en golfbanen; er is zóveel waar je over na kan denken...

De rubriek Baanbesluit staat altijd op pagina 146 van Golfers Magazine. De eerste editie van 2019 ligt eind deze week op de mat en in de winkel. Nog geen abonnee? Sluit dan hier nu een abonnement af en ontvang Golfers Magazine vanaf deze lente altijd als eerste thuis.

 

Gerelateerd nieuws