Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
5

Hoofdklasse Heren - Speelronde 5

Rosendaelsche sterkste in zinderende topper

 

Van onze speciale verslaggever

De Rosendaelsche heeft de eerste echte test goed doorstaan. Op De Pan trof de ongeslagen debutant de eveneens ongeslagen landskampioen Houtrak en dat leverde de Arnhemse club in een zinderende topper een cruciale zege op. In dezelfde poule is de Noord Nederlandse de eerste degradant. In de andere poule zette de Eindhovensche een streep door de laatste hoop van de Noordwijkse op het halen van de kruisfinales. Ook daar een degradant: Amelisweerd.

Natuurlijk werd er aan twee kanten uitgekeken naar het treffen tussen de Rosendaelsche en Houtrak. Bij de jonkies van coach John Boerdonk stond de partij zelfs al ruim voor de start met dikke letters in de agenda. Afgelopen week was in ieder geval zonneklaar dat de topper de winnaar vrijwel zeker doorgang verleent naar de kruisfinales, en daar kan Rosendaelsche zich dus op gaan voorbereiden.

Maar spannend was het allemaal wel op De Pan, een course die natuurlijk wel wat overeenkomsten vertoont met de Rosendaelsche. In de foursomes deelde Rosendaelsche de eerste tik uit. Op de zeventiende zegevierden Kiet van der Weele en Liam ter Horst tegen Mike Korver en Frank van Hooff (3&1). De volgende twee partijen gingen echter naar Houtrak. Michael Kraaij en Ronny Giezen wonnen 3&2 van Floris Veth en Florian de Roos, terwijl Brian Adams en Berend van Holthuijsen zelfs na veertien al klaar waren met Daan Blom en Gijs Overdijk (5&4).

Het was niet voor het eerst dat de Rosendaelsche met een achterstand aan de singles begon. Dat gebeurde ook al in de eerste wedstrijd tegen De Pan, waarna álle singles werden gewonnen. Zover kwam het nu niet, maar de Arnhemse club liet zien in de singles toch over veel kwaliteiten te beschikken.

De eerste match was van bijzonder hoog niveau. De tot nu toe ongeslagen én indrukwekkende Kiet van der Weele leek steeds het voordeel te hebben en op weg te zijn naar de winst tegen Mike Korver, maar met een finish van birdie, birdie, birdie, par, eagle tegen birdie, birdie, par, birdie, birdie voor Van der Weele sleepte de Houtrakker toch nog een punt uit de strijd.

Volle buit

Daarachter was het eerst even Rosendaelsche dat de klok sloeg. Floris Veth, Liam ter Horst en Daan Blom haalden alle drie de volle buit binnen voor hun team. Omdat Berend van Holthuijsen namens de landskampioen iets terugdeed, was de stand 9-7 met nog één partij in de baan: het treffen tussen Florian de Roos en Brian Adams. Dat was lang ongeveer in evenwicht, maar in de laatste holes sloeg De Roos toe (3&2) en bezorgde zo Rosendaelsche een belangrijke zege (11-7).

Verrassend in deze poule was de derde winstpartij voor de Gelpenberg, die andere debutant die het zo goed doet. Dit keer moest Hoge Kleij eraan geloven (11-7). Na de foursomes was er nog keurig balans tussen beide teams, die allebei een partij binnenhaalden en samen één pot deelden.

In de singles leken vervolgens Bob Geurts en Jeroen Schouten hun team op weg te helpen naar de zege, maar die twee winstpartijen verloren al snel hun waarde omdat Alex van Gelderen en Floris Vrolijk op hun beurt Gelpenberg aan twee zeges hielpen. De laatste twee partijen waren daardoor doorslaggevend. Marco Rook was snel klaar met Axel Andriessen (5&3) en verzekerde daardoor de Drentse ploeg al van een gelijkspel. Stefan Trip was nog in

de baan tegen Ricky Mok. En wist die partij op de achttiende te winnen (2up), waarmee Gelpenberg in veilige haven was.

Fatale nederlaag

Princenbosch had weinig moeite met het nog puntloze Noord Nederlandse, dat nu officieel gedegradeerd is. De fatale nederlaag (14-4) tekende zich al af in de foursomes, waarin Princenbosch met 4-2 de leiding nam. In de singles waren er vervolgens twee halfjes voor Maurits Noorda en Walt van der Kolk, maar verder sleepten Felix van Dijk, Alexander Renders, Rilan van Opstal en Richard Beenackers de punten binnen voor de Brabanders.

Titanenstrijd

In de tweede herenpoule een titanenstrijd tussen twee teams die recent nog de landstitel vierden: de Eindhovensche en de Noordwijkse. Inzet: voor de Noordwijkse een laatste kans op de kruisfinales, voor de Eindhovensche een riant uitzicht op diezelfde finales. En de Brabanders mochten zich uiteindelijk gelukkig prijzen. Met 10-8 werd de Noordwijkse aan de kant gezet.

De club uit de badplaats nam in de foursomes nog wel de leiding. Zowel Aydan Verdonk en Robbert van Helden als het koppel Dennis Asselbergs en Ricardo Veltman zegevierde. Max van de Kuilen en Lars van der Vight deden iets terug voor de Eindhovensche. In de middagsessie bleef die marge lange tijd in stand. Nick Veldman klopte Aydan Verdonk (2up), terwijl Dane Cvetkovic won van Robbert van Helden. Daar tegenover stonden Noordwijkse zeges van Dennis Asselbergs en Ricardo Veltman tegen Bram van Zandvoort en Jack Ingham. Tussenstand: 6-8 voor de Noordwijkse.

Maar het venijn zat in de staart. Max van de Kuilen versloeg Alexander Hemmes (5&4) en hielp daarmee de Eindhovensche naast de concurrent. Lars van der Vight gaf vervolgens tegen Joost Imthorn het laatste zetje. Hij won met 4&3, en dat betekende winst voor de Eindhovensche.

Lijfsbehoud

Broekpolder vergrootte verder de kans op lijfsbehoud met een zege op Amelisweerd (11-7). Dat was slecht nieuws voor gastheer The Duke, want het betekent dat de debutant in de resterende twee wedstrijden moet proberen het verblijf in de hoofdklasse te continueren. Broekpolder kwam al met de volle buit uit de foursomes, waarna het in de singles toch nog even spannend werd, omdat Amelisweerd vijf punten uit de eerste drie partijen haalde. Omdat ook de vierde en de vijfde partij werden gedeeld, was de vroeg veiliggestelde winst van Thomas Tsiafitsas tegen Peter Oosterhuis (6&5) voldoende om Broekpolder de zege te bezorgen.

Voor Amelisweerd was dat een fataal verlies. De Utrechtse club gaat weer terug naar de eerste klasse.

Voor de Goyer was er geen vuiltje aan de lucht tegen Grevelingenhout. De foursomes leverde een 4-2 voorsprong op, die in de singles heel snel werd uitgebouwd. Na de zege van Seve Prins op Bas Post (2up), verloor weliswaar Zeger de Graaf van Zino Meesen (5&3), maar daarna was het gedaan met de Zeeuwen. De volgende vier partijen leverde acht punten op voor de Goyer, dat na de zege (14-4) comfortabel aankoerst op de kruisfinales.

Gerelateerd nieuws