Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
5

Hoofdklasse Heren - Speelronde 3

Stuntteam Gelpenberg vrijwel veilig

Van onze speciale verslaggever

Ze werden vooral ingeschat als het zwakke broertje van de hoofdklasse, maar De Gelpenberg ontpopt zich inmiddels als een stuntteam. Deze keer klopte het Drentse team De Pan en is daarmee al na drie speelronden vrijwel veilig. In de andere poule deed de Goyer prima zaken.

Voor promovendus De Gelpenberg leek het avontuur in de hoofdklasse vooraf ook precies dat: een mooi avontuur, dat zeer waarschijnlijk niet langer dan een seizoen zou duren. Het team verloor immers kopman Roelof Koopmans, die koos voor een professioneel bestaan en inmiddels zelfs fulltime caddie is van zijn vriendin Anne van Dam. Maar het huidige team blijkt dus ook goed genoeg voor het hoogste niveau. Meer dan dat zelfs. Na de zege (11-7) op De Pan is handhaving al vrijwel zeker.

,,We willen ons niet rijk rekenen’’, sputterde captain Alex van Gelderen nog wat tegen. ,,Er zijn pas drie ronden gespeeld en die andere teams krijgen heus ook nog wel kansen.’’ Die ‘andere teams’ zijn De Pan en de Noord Nederlandse, precies de clubs die De Gelpenberg klopte. Cruciale zeges, want de concurrentie staat nog op nul en met de situatie in de poule moeten er eigenlijk al minimaal vier punten worden gehaald om überhaupt een káns te maken op handhaving. De vraag is zeer of De Pan en de Noord Nederlandse daartoe in staat zijn.

,,Wij hadden in ieder geval zelf ook niet verwacht na drie wedstrijden in deze positie te verkeren’’, gaf Van Gelderen toe. ,,Als je de verschillen in handicaps ziet, kan dat ook bijna niet. Maar het betekent wel dat onze jongens het gewoon heel goed doen.’’

Spannend

Op Houtrak was de stand na de foursomes nog in evenwicht, maar in de singles liep De Pan al snel achter de feiten aan. Het was allemaal verschrikkelijk spannend, dat wel. Vrijwel elke partij werd pas op de achttiende beslist, maar Gelpenberg zat daarbij wel vaak aan de goede kant van de score. Kevin Reints en Mart Karsenbarg wonnen ieder al met 1up, Floris Vrolijk en Stefan Trip deden daarna precies hetzelfde. Tussendoor moest alleen Van Gelderen zelf zijn partij inleveren bij Joep Slagt (2&1). Dat ook Rob van de Berg De Pan nog wat punten bezorgde, maakte al niet meer uit.

Die uitslag was ook slecht nieuws voor de Noord Nederlandse, die bij een zege van De Pan zelf ook nog volop in de race voor handhaving was geweest. Maar ook voor de Groningers wordt het nu een moeilijk verhaal. Het team was zelf volstrekt kansloos tegen de Rosendaelsche.

De debutant maakte opnieuw een sterke indruk. Nadat vorige week alle singles werden gewonnen, was er nu de volle buit uit de foursomes. Drie singles later was de winst al binnen. Kiet van der Weele had geen moeite met Job Schoenmaker (7&6), Floris Veth deelde de punten met Maurits Noorda, en Ché de Bake klopte Lars van Zalen (3&2). Deze keer geen Jorden Jurriëns en Liam ter Horst bij de Rosendaelsche, maar Gijs Overdijk en Daan Blom, die zich een dag eerder wél wisten te plaatsen in de basis. Overdijk ging onderuit, Blom won wel, net als Florian de Roos. Met die 15-3 zege nestelde de Rosendaelsche zich zelfs aan kop in de poule.

Eagle

Princenbosch had verder opvallend weinig moeite met de Hoge Kleij. Al na de foursomes leidden de Brabanders met 4-2, waarna een sterk optreden in de singles de winst bezegelde. Felix van Dijk was sterk tegen Bob Geurts, die juist de laatste weken liet zien ook in goede doen te zijn. Van Dijk produceerde zes birdies en een eagle, en dat was uiteindelijk ook te veel voor Geurts (2&1). Berend den Engelsman, Alexander Renders en Riland van Opstal tekenden ook voor Brabantse zeges, voordat Bob van der Voort namens de Hoge Kleij iets kon terugdoen. Het laatste woord was echter aan Nick Cornielje.

Het is spannend in deze poule, zoveel is duidelijk. Rosendaelsche, Gelpenberg, Hoge Kleij en Houtrak staan allemaal op vier punten en daarmee lijkt de strijd om de plaatsen in de kruisfinales uit te draaien op een thriller.

De Goyer

Dat lijkt iets minder het geval in de andere poule, waar de Goyer er vooralsnog bovenuit steekt. De club uit Eemnes rekende nu ruim af met Broekpolder (14-4), dat op de eerste wedstrijddag toch de Noordwijkse had geklopt. Nu was het op de Noordwijkse de Goyer dat al in de foursomes door twee winstpartijen een voorsprong pakte.

In de singles de Goyer vervolgens ijzersterk. Seve Prins bracht hoogstpersoonlijk de eerste punten binnen door Henry Lai te kloppen (1up). Diezelfde cijfers stonden er ook bij zeges van Zeger de Graaf en Martijn Horters, wat maar aangeeft hoezeer beide teams aan elkaar gewaagd waren. De zege van Kevin Echteld op Sem Westdijk (5&4) gooide de match in het slot. Julien Mager en Simon Simonse haalden vervolgens nog twee halfjes binnen voor de Goyer.

Belangrijke zege

Grevelingenhout boekte een belangrijke zege (10-8) op The Duke. De Brabantse debutant keek al na de foursomes tegen een ruime achterstand aan (1-5) en kon die in de singles niet meer wegpoetsen. Bas Post (3&2 winst op Lex van de Berg) en Job Jan Simmeling (onbeslist tegen Martijn Broeren) brachten Grevelingenhout al op de rand van een overwinning. Caspar Kipp en Thijs Seijler hielden het dunne draadje waar The Duke bungelde echter nog heel met twee knappe zeges. De zege van Rutger Wessels op Jens Houtepen (2up) gaf echter de doorslag, daar kon de winst van Thom van der Sluijs niets meer aan veranderen.

Voor Grevelingenhout een bijzonder nuttige zege, want met vier punten uit drie partijen is handhaving opnieuw vrijwel binnen. Zeker omdat The Duke en Amelisweerd ook nog drie wedstrijden nog altijd op nul staan.

Op nul bleef Amelisweerd zaterdag ook, maar dan tegen de Eindhovensche, maar het moet gezegd dat die 18-0 niet zo slecht was als het op het eerste gezicht lijkt. De foursomes gingen alle drie naar de Eindhovensche zonder dat daar veel spanning in zat, maar in de singles lag dat anders. Vrijwel alle partijen gingen tot de zeventiende of de achttiende, alleen Bram van Zandvoort was al na zestien klaar tegen Daan Jenken (3&2).

Gerelateerd nieuws