Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
4

Hoofdklasse Heren - Speelronde 1

Verrassing in ‘derby van het noorden’

Van onze speciale verslaggever

De kop is eraf na de eerste speeldag van de competitie in de hoofdklasse. En dat was zeker bij de heren geen dag die zonder verrassingen bleef. De Glazen Bol lijkt wat dat betreft met het seizoen een steeds riskantere onderneming te worden. Zo verloor de Noord Nederlandse verrassend de allereerste ’derby van het noorden’ in de hoofdklasse van promovendus De Gelpenberg.

Dat was natuurlijk een mooi affiche in de eerste herenpoule. Nooit eerder stonden de Noord Nederlandse en De Gelpenberg op het hoogste niveau tegenover elkaar. Maar wie dacht dat de Groningers als kruisfinalist van vorig jaar niet al te veel problemen zouden hebben met de promovendus uit Aalden, kwam bedrogen uit. Na de foursomes was de score nog in evenwicht, waarbij vooral de dikke zege van Kevin Reints en Stefan Trip voor Gelpenberg (6&5) opviel.

In de middagsessie gingen vervolgens de eerste drie singles naar de Drentse club, die daarmee in ieder geval een puntendeling veiligstelde. Het halfje dat Floris Vrolijk inbracht tegen Maurits Jan Oosterhof trok Gelpenberg vervolgens over de streep. Dat Leon Broenink en Walt van der Kolk vervolgens nog twee zeges binnenhaalden voor de Noord Nederlandse gaf slechts de cijfers een iets draaglijker aanzien: 10-8.

,,Tja, deze nederlaag komt bij ons wel aan’’, erkende eerste single Job Schoenmaker van de Noord Nederlandse. ,,Dit was een heel belangrijke partij voor ons, die we eigenlijk moesten winnen.’’ Zijn team verloor ten opzichte van vorig seizoen Youssef El Golli en Floris Jan Oosterhof en leverde daarmee wel wat kwaliteit in. ,,Dan moet je deze partij binnenhalen om meteen al twee kostbare punten veilig te stellen.’’ Daarnaast was er ook nog de kwestie van wat prestige. ,,Dat telde zeker mee. Door een artikel in het Dagblad van het Noorden werden we al een beetje op scherp gezet, en dan heb je ook nog Kevin Reints en Mart Karsenbarg als oud-spelers van de Noord Nederlandse die nu bij Gelpenberg spelen. Ja, dan dit doet dit pijn.’’

Underdog

Pijn was er ook bij De Pan, na de nederlaag (10-8) tegen De Hoge Kleij. Het duel van de Utrechtse Heuvelrug kreeg daarmee best een verrassend resultaat. ,,Wij beschouwden onszelf toch gewoon als de underdog’’, stelde Pieter Bijnen, de routinier van Hoge Kleij. ,,De Pan heeft gewoon een sterk team en wij raakten ten opzichte van vorig seizoen toch een sterkhouder als Pieter Hendriks kwijt..’’

Maar uit de foursomes nam Hoge Kleij al een 4-2 voorsprong mee, en die werd in de singles vakkundig vastgehouden. Bob Geurts pakte snel de punten van Maarten van Mourik (7&6), maar Joep Slagt en Jelle Zaanen brachten De Pan weer naast de rivaal. Pieter Bijnen en Bob van der Voort sleepten vervolgens de winst binnen voor De Hoge Kleij.

Interessant was op voorhand ook de partij tussen landskampioen Houtrak en Princenbosch. De Brabanders bezorgden Houtrak vorig seizoen bij de start van de competitie een koude douche, en dat waren ze in Halfweg nog niet vergeten. ,,We keken er na de loting meteen naar uit, maar we zagen er ook een beetje tegenop’’, erkende captain Mike Korver. Rchard Beenackers, captain van Princenbosch, onderschreef dat. ,,Dit was meteen een kraker bij de start van de competitie.’’

Een kraker waarin Houtrak in de foursomes het verschil maakte. Daarin nam het team de leiding met 5-1, mede doordat Brian Adams en Berend van Holthuijsen van vier holes down terugkwamen om de partij te delen. ,,Dat was cruciaal’’, vond Tom Donders. ,,Of je de middag met 5-1 begint of met 4-2, da’s een wereld van verschil.’’

Maar dat verschil werd snel weggepoetst in de eerste singles, waarin Berend den Engelsman en de bij de amateurs teruggekeerde Alexander Renders afrekenden met Mike Korver en Michael Kraaij. Vervolgens waren het de ‘oudjes’ die het deden voor Houtrak. Adams en Van Holthuijsen keerden terug in het team na het vertrek van Philip Bootsma en Berry Jole, en de twee bewezen meteen hun waarde. Adams, Van Hoof en Van Holthuijsen pakten alle drie twee punten, waarmee de winst voor Houtrak zeker was: 11-7.

Gemak

De wedstrijden in de tweede herenpoule op de baan van de Eindhovensche leverden wat minder spanning op. Verrassend was daar toch wel het gemak waarmee Broekpolder afrekende met de Noordwijkse, toch traditioneel een club die meedoet om de plaatsen in de kruisfinales. Vorig jaar stonden beide ploegen in die finales, waarin de Noordwijkse nog gedecideerd afrekende met Broekpolder.

Maar deze dag was alles anders. Broekpolder hoefde slechts één verliespartij toe te staan, en daarnaast drie halfjes. Daardoor kwam een overwinning voor de club uit Vlaardingen nooit in gevaar. Uiteindelijk stonden er heel ruime cijfers op het bord: 13-5.

Ruim was ook de zege van De Goyer op debutant The Duke (14-4). De Brabanders hadden weinig in te brengen en maakten meteen kennis met de wetten van de hoofdklasse én het grote verschil met de eerste klasse.

Grevelingenhout voelt zich inmiddels al een beetje thuis op dat niveau. De Zeeuwen streden tot nu toe vooral tegen degradatie en sloegen in dat opzicht op de Eindhovensche meteen een belangrijke slag. Het weer op het hoogste niveau teruggekeerde Amelisweerd moest er met 12-6 aan geloven, waarmee Grevelingenhout meteen kostbare punten veiligstelde.

Alle uitslagen op www.ngfcompetitie

Gerelateerd nieuws