Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
5

Hoofdklasse Dames - speelronde 4

Houtrak doet greep naar de macht

Van onze speciale verslaggever

De dames van Houtrak zijn de verrassende koplopers in de eerste poule van de hoofdklasse. Het team uit Halfweg versloeg toch wel verrassend De Pan en heeft nadrukkelijk de kandidatuur voor een plek in de kruisfinales gesteld. In de andere poule liggen de Haagsche en de Noord Nederlandse op koers.

De strijd tussen De Pan en Houtrak ontwikkelde zich op de baan van de Eindhovensche tot een curieus treffen. De Pan moest het uiteraard doen zonder de topspeelsters Zhen Bontan en Romy Meekers, die in Spanje de Copa Sotogrande spelen. Dat gemis deed zich uiteraard voelen bij de Utrechtse club, die flink moest schuiven met speelsters.

De gevolgen waren al voelbaar in de foursomes. Anne-Sterre den Dunnen en Eva Nijenhuis ontdeden zich vrij makkelijk van Roos Haarman en Bo van Tellingen (4&2). De twee daaropvolgende partijen haalden wel de achttiende hole, maar beide keren trok Houtrak met een hole verschil de match naar zich toe. Na de ochtendsessie stond er daardoor al een opvallende 0-6 op het scorebord, in het voordeel van Houtrak.

Curieuzer werd het bij de start van de middagsessie. Roos Haarman gaf zonder een bal te hebben geslagen haar partij aan Den Dunnen. Dat was niet alleen heel opvallend, maar ook nog eens de bijna-doodsteek voor De Pan. Met een 0-8 achterstand kon het team zich immers niets meer permitteren. Dat bleek inderdaad fataal voor de winstkansen. Caroline Karsten deed nog wel iets terug voor De Pan, maar de zege van Annemieke Campo op Leonie Warringa (3&1) verzekerde Houtrak meteen van de winst. Dat Bo van Telling, Fleur van Beek en Britt op den Winkel vervolgens nog drie keer de volle buit binnenhaalden voor De Pan maakte de nederlaag (8-10) voor de Utrechtse club des te pijnlijker.

Spannend

In de andere wedstrijden in deze poule zat geen verrassing. Amelisweerd had weinig moeite met de Rosendaelsche (14-4). Al na de foursomes was die match zo’n beetje beslist. Alle partijen gingen tot de achttiende, dus spannend was het zeker, maar in alle gevallen viel het dubbeltje de kant van Amelisweerd op (6-0). Omdat ook de eerste drie singles van Giulia van den Berg, Suzanne van Daal en Michelle Naafs naar Amelisweerd gingen, waren de Utrechtse dames al snel zeker van de winst. Marina van Erp en Cjristine van den Broek mochten namens de Rosendaelsche nog iets terugdoen, maar daar tussenin bracht Marieke Helgers het totaal voor Amelisweerd al op veertien (14-4).

De reserves van de Noordwijkse hebben ondertussen de smaak te pakken. Nadat vorige week de eerste winst werd geboekt, volgde nu meteen de tweede zege. Dit keer werd Almeerderhout geklopt met duidelijke cijfers (13-5). Daar leek het na de foursomes overigens helemaal niet op. Femke van Soest en Charlotte van de Heisteeg bezorgden Almeerderhout een prima start, waarna Evelyne Bennink en Nathalie Roder in de derde foursome ook de punten binnenhaalden. Eline van Abswoude en Ester Hazenoot deden iets terug voor de Noordwijkse 2, dat halverwege dus wel tegen een 4-2 achterstand aankeek.

In de singles ging het echter helemaal mis bij Almeerderhout, dat Femke van Soest nog wel de punten zag delen met Bianca Dekker, maar daarna was de koek op. Eline van Abswoude, Marloes Smit, Hester Sicking. Fleur Stigter en Ester Hazenoot boekten vijf zeges op rij en hielden daarmee Noordwijkse 2 aan de goede kant van de score.

Gemak

In de andere poule viel vooral het gemak op waarmee de Noord Nederlandse het tot nu toe goed presterende Wouwse Plantage aan de kant zette. Op de baan van de Noordwijkse werd

het maar liefst 16-2 voor de Groningse club. Die cijfers tekenden zich nog niet af in de foursomes. Daarin waren de twee best aan elkaar gewaagd. De Noord Nederlandse haalde weliswaar de eerste twee partijen binnen, maar in de derde zorgde de Wouwse er toch voor dat de spanning in de match bleef.

Die zege van Linda van Poll en Fleur van Eyndhoven bleek achteraf echter het enige wapenfeit van de Wouwse, Alle zes de singles gingen naar de Noord Nederlandse. Marit Harryvan, Marloes van den Brink en Chantal Paassen zetten de toon met dikke zeges op Sophie Muljono (5&3), Michelle Wouters (4&3) en Hanna Korsmit (4&3). Daar bleef het niet bij. Ook Annemieke van de Koppel, Martien Schipper en Willemijn Schonewille pakten namens de club uit Glimmen de volle winst.

Princenbosch

Princenbosch had niet veel moeite met de reserves van de Eindhovensche. Het Brabantse treffen eindigde in 13-5 voor Princenbosch, dat al een solide basis legde met zeges in alle drie de foursomes. In de singles leek een stunt nog mogelijk omdat Lieve van Veggel verrassend Anouk Sohier klopte (2up) en twee partijen verder Teddy van Lieshout zich ontdeed van Daphne van Houten (2&1). Tussendoor zorgde Judith van der Voort echter voor cruciale punten door Britt Steeghs te kloppen (1up). Astrid Beenackers en Marit Tonkens deelden vervolgens de punten, waarna Julika van Leijsen en Yasmijn van Dijk Princenbosch nog vier punten brachten.

De Haagsche maakte voorts korte metten met de Semslanden, dat in de hoofdklasse tot nu toe harde lessen leert. De debutant mocht heel even hopen nadat de eerste foursome werd gedeeld, maar de twee volgende partijen gingen al naar de Haagsche, die daarmee een 5- voorsprong nam. Karin Jansen bezorgde vervolgens toch Myrte Eikenaar een wat vervelende dag door na dat halfje in de foursomes nu de hele winst op te eisen. Jansen won met 2&1 en bracht de Semslanden iets dichterbij. Dat bleek van korte duur. De overige vijf singles gingen zonder veel aarzeling naar de Haagsche: 15-3.

(Het verslag van de Heren volgt later)

Alle uitslagen en standen vind je hier

Gerelateerd nieuws