Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
Banen, clubs & amateurs
4

Hoofdklasse Dames - Speelronde 2

Tegenstand voor de topteams

Van onze speciale verslaggever

 

Na de tweede speelronde in de hoofdklasse bij de dames zou je je kunnen afvragen of er sprake is van enige nivellering op het hoogste niveau. Feit is dat topteams het ook nu weer moeilijk hadden. Veel moeilijker dan in andere jaren in ieder geval. Fundamenteel heeft dat nog niets veranderd. De Pan, de Eindhovensche en de Haagsche zijn nog steeds de hoogvliegers.

Deze keer was het in de eerste damespoule de Eindhovensche die het best lastig had. Op de baan van Amelisweerd moesten de Brabantse dames best diep gaan om tegen het kleiner geachte Houtrak een 11-7 zege uit het vuur te slepen. In de foursomes diende zich dat al aan. Anne-Sterre den Dunnen en Eva Nijenhuis bezorgden Houtrak een vlotte start met winst op Lizzy Peeters en Chloe Schreurs (4&2). De andere twee foursomes gingen vervolgens wel naar de Eindhovensche, die daarvoor in de derde partij wel naar de achttiende moest.

Den Dunnen sloeg in de middag ook in de singles meteen terug. Ze klopte Lizzy Peeters (1up), waarmee de stand op 4-4 kwam. Lieve van Veggel, Schreurs en Daphne Zeedijk (onbeslist tegen Deborah Ruurs) tilden daarna de stand voor Eindhovensche naar 9-4. Floor Vroomans bracht de beslissende punten binnen, waarna Lilly-more Mahadewsing namens Houtrak de eindstand bepaalde op 11-7.

In de andere poule had de Haagsche het moeilijk met Wouwse Plantage, dat aantrad zonder Amber Somers. Niettemin stond er na de foursomes een gelijke stand op het bord. De Wouwse nam daarna brutaal het voortouw. Sophie Korthuijs klopte de ervaren Myrte Eikenaar, met ruime cijfers zelfs: 5&3. Sophie Muljono hield Annemiek Dompeling op een halfje en daarmee bood de Wouwse zichzelf enig perspectief.

De winst voor Haagsche kwam echter uit de partijen daarachter. Danique Stokmans zette de toon met een ruime zege op Michelle Wouters (7&6), een voorbeeld dat werd gevolgd door Carlijn de Graaf en Barbara Kerdel. Het halfje dat Desiree Dallenge vervolgens nog toestand aan Fleur van Eyndhoven kon de Haagsche lijden (11-7).

Terug dan nog even naar de eerste poule, waarin De Pan geen enkele moeite had met de reserves van de Noordwijkse. Romy Meekers en Zhen Bontan zetten de stoomwals in beweging door Silke van Abswoude en Femke Kooistra met 8&7 te pletten. Daarmee was e toon gezet. Drie foursomes gingen naar het Utrechtse team, dat met speels gemak ook de eerste vier singles won. Pas toen moest Bo van Tellingen een puntje afstaan aan Fleur Stigter. Fleur van Beek pakte de draad weer op met de vijfde winst voor De Pan (17-1).

De dames van de Rosendaelsche bezorgden hun club een prima dag door net als de heren de volle winst te pakken. De Arnhemse club deed dat tegen Almeerderhout, en nog ruim ook: 14-4. Dat kan aan het einde van de rit wel eens een heel belangrijke zege blijken in de strijd tegen degradatie.

In de foursomes was het verschil nog klein. Almeerderhout pakt zelfs de eerste partij, Rosendaelsche de twee daarna. Maar in de singles was het pleit snel beslecht. De eerste twee matches werden nog gedeeld. Marina van Erp deed dat met Femke van Soest, Sophie Teerink en Marianne Geers waren eveneens aan elkaar gewaagd. Daarna was het Rosendaelsche wat de klok sloeg. Christine van den Broek, Carolien Matser, Gislaine Rootinck en Godelieve Brasz haalden achter elkaar de partijen binnen en leidden zo Rosendaelsche naar een mooie zege.

In poule 2 was er nog een felle strijd tussen Noord Nederlandse en Princenbosch. De Groningse dames trokken aan het langste eind (10-8) en dat kwam best hard aan bij Princenbosch. ,,Zonder Anouk Sohier deelden we een week eerder de punten met de Noordwijkse en dat voelde als een overwinning. Die had er mét Anouk misschien zelfs wel in gezeten. Dan hoop je op een mooi vervolg’’, stelde Astrid Beenackers. ,,Het was close en op een gegeven moment dachten we dat de partij misschien wel onze kant op zou vallen, maar het was andersom.’’

Na de foursomes was Noord Nederlandse de bovenliggende partij. Sohier en Beenackers openden voor Princenbosch met winst, maar de andere twee partijen gingen naar de Groningse club. In de singles was dat voordeel echter snel verdwenen. Sohier rekende op de achttiende af met Marit Harryvan, die weer terug is op het hoogste niveau in Nederland. Judith van der Voort klopte vervolgens Marloes van den Brink (3&2), waarmee Princenbosch de leiding overnam.

Dat duurde niet lang. Chantal Paassen, Martien Schipper en Annemieke van de Koppel sloegen terug voor de Noord Nederlandse, die zich daarmee verzekerde van de winst. Yasmijn van Dijk bezorgde Princenbosch vervolgens nog de laatste punten.

De Noordwijkse revancheerde zich tot slot voor het opvallende puntverlies van een week eerder. De Semslanden was daarvoor ook de ideale tegenstander, want de debutant kon slechts bij vlagen een vuist maken. Niet in de foursomes, want die gingen alle drie naar de Noordwijkse, en nog met riante cijfers ook. Maar Mayka Hoogeboom en Daphne van Son leverden vervolgens wel allebei hun single in, tegen respectievelijk Karin Jansen en Lianne Jansen. Heel even leek er een nieuwe stunt in te zitten, maar de Noordwijkse liet zich niet opnieuw verrassen. Zeges van Tessa de Bruijn, Zoë van Vliet en Hester Sicking plus een halfje van Sophie van Wijngaarden zorgden uiteindelijk toch nog voor ruime cijfers: 13-5.

 

Gerelateerd nieuws