Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Randpark GC
Banen, clubs & amateurs
5

Deze Week in Golf: laatste loodjes

Nog een paar toernooien en het golfjaar 2017 is voorbij.

Europese Tour

Toernooi: Joburg Open
Data: 7 – 10 december 2017
Baan: Randpark Golfclub; Firethorn en Bushwillow Course, Johannesburg (Z-A)
Par: Firethorn Course 72, Bushwillow Course 71
Lengte: Firethorn Course 6.944 meter, Bushwillow Course 6.506 meter
Prijzengeld: € 1.000.000
Punten voor Race to Dubai: 1.150.000
Halve Nederlander: Johannes Veerman
Mooie namen: Dylan Frittelli, George Coetzee, Darren Fichardt, Dean Burmester, Haydn Porteous, David Drysdale
Laatste 5 winnaars: 2016 – Darren Fichardt (Z-A), 2015 – Haydn Porteous (Z-A), 2014 – Andy Sullivan (Eng), 2013 – Richard Sterne (Z-A), 2012 – Branden Grace (Z-A)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 9.30-11.30 uur en van 13.00-15.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.30-15.00 uur.
Bijzonderheden: Het vierde toernooi van het seizoen 2018 is meteen ook het laatste van de Europese Tour in het jaar 2017. Maar het Joburg Open is een zogenaamd tri-sanctioned event, wat zoveel betekent als dat het ook op de kalender van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour (seizoen 2017/’18) en de Asian Tour (seizoen 2017) staat. Dat betekent dat er sprake is van een ander scenario.
Na het Joburg Open wordt op de Sunshine Tournamelijk  nog een handvol toernooien gespeeld. Het Tswhane Open (begin maart) vormt het sluitstuk. De Order of Merit wordt momenteel aangevoerd door Oliver Bekker, die vanzelfsprekend deze week van de partij is.
Gavin Green uit Maleisië is de nummer een van de Aziatische jaarranking. Hij doet ook mee aan het Joburg Open.
Van 14-17 december wordt in Jakarta het Indonesisch Masters gespeeld. Dat kampioenschap vormt het slot van het seizoen 2017.
De grote trekpleister was Louis Oosthuizen. Was, omdat hij zich vanwege een vreemde doch pijnlijke blessure moest terugttrekken: zijn vingers raakten op de luchthaven beklemd in een bagagetrolley.
Het Joburg Open is deze week aan zijn twaalfde editie toe. Alle vorige Opens vonden plaats op de twee banen van Royal Johannesburg & Kensington, maar nu is de Randpark Golfclub gastheer.
De twee 18-holes banen van Randpark liggen in het noordwesten van Johannesburg. Firethorn werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangelegd en is een ontwerp van Sid Brews, in 1934 en 1935 winnaar van het Internationaal Golfkampioenschap van Nederland. Drie jaar geleden werd de parkland-course fors aan de eisen des tijds aangepast.
Mathias Grönberg uit Zweden won hier in 2000 met veertien onder het Zuid-Afrikaans Open, dat ook meetelde voor de Europese Tour. Maarten Lafeber werd met -3 43ste, terwijl Rolf Muntz de cut (level par) op drie slagen miste. Vijf jaar eerder werd het Zuid-Afrikaans Open - gewonnen door Retief Goosen - ook op Firethorn gespeeld. Dat kampioenschap telde niet mee voor de Europese jaarranglijst.
Op Bushwillow wordt sinds 1946 gespeeld. De course werd in 1952 en in 2012 fors gerenoveerd.
Omdat ook op Randpark (op dag 1 en 2) twee banen worden gebruikt, is het veld extra groot: 240 inplaats van 156 deelnemers. In het weekeinde wordt door de top-65 plus ties alleen op Firethorn gespeeld.
De kans dat een Zuid-Afrikaan wint, is levensgroot. Niet alleen vanwege het grote aantal deelnemers uit dit land, maar ook omdat de Zuid-Afrikanen goed om weten te gaan met het lastige kikuyu-gras.
Omdat Johnannesburg op 1.500 meter hoogte ligt en de lucht ijler is, vliegt de bal zo'n tien procent verder. 
En dan nog dit: er zijn in het Joburg Open drie startbewijzen voor The Open (19 -22 juli op Carnoustie) te winnen. Voorwaarde is wel dat je op Randpark in de top-10 eindigt.
Van donderdag Live Scoring via website Europese Tour
 


US Tour

Wie veel birdies wil zien, kan van vrijdag tot en met zondag (8 – 10 december) naar de QBE Shootout kijken. Deze teamwedstrijd heeft Greg Norman als gastheer.
Twaalf teams van twee spelers binden de strijd aan op de baan van de Tiburon Golfclub bij Naples, in het zuidwesten van Florida.
Ziggo Sport Golf zendt het toernooi alle dagen uit. Vrijdag en zaterdag van 19.30-22.30 uur en zondag van 19.00-22.00 uur
Meer informatie op officiële website
Vanaf vrijdag Live Scoring via website US Tour


Ladies European Tour

Na de teleurstelling van de Qualifying School van de LPGA Tour wacht Anne van Dam dit jaar nog één toernooi: de Omega Dubai Ladies Classic. Het 72-holes slottoernooi van de Ladies European Tour is met 426 duizend euro gedoteerd en wordt van 6 – 9 december (woensdag – zaterdag) gespeeld op de Emirates Golfclub.
Televisie: Via het Youtube-kanaal van de Ladies European Tour is het kampioenschap alle dagen live te zien van 10.30-13.30 uur.
Meer informatie op officiële website
Vanaf donderdag Live Scoring via website Ladies European Tour


En na deze week

Het eerste treffen van het jaar 2018 – en het vijfde van het seizoen – van de Europese Tour vindt ook in Johannesburg plaats: van 11 – 14 januari staat het Zuid-Afrikaans Open op het programma. De week erna (18 – 21 januari) doen veel goede spelers aan het Abu Dhabi Championship mee. Joost Luiten zal in dit emiraat zijn seizoen beginnen.
Volledige kalender seizoen 2018

Na de teamwedstrijd van deze week in Naples, Florida start de US Tour het jaar 2018 traditioneel met het Tournament of Champions. Op de Plantation Course van het Kapalua Resort op het eiland Maui worden van 4 – 7 januari spelers verwacht die in het jaar 2017 minimaal één toernooi van de US Tour wonnen.
Het seizoen 2018 is overigens een eind op streek: er zijn al acht wedstrijden gespeeld die meetellen voor de FedEx Ranking.
Volledige kalender seizoen 2018

De Qualifying School van de Ladies European Tour staat voor 16 – 20 december op het programma. Over het schema van 2018 is overigens nog niet veel bekend. Deze toernooien zijn in ieder geval bevestigd:
1 – 4 februari: Oates Vic Open, Beach Golf Links (Aus)
26 – 29 juli: Aberdeen Asset Management Ladies Scottish Open, Gullane Golf Club (Sch)
2 – 5 augustus: Ricoh Women's British Open, Royal Lytham & St. Annes Golf Club (Eng)
13 – 16 september (onder voorbehoud): Evian Championship, Evian Resort Golf Club (Fra)
Volledige kalender seizoen 2017

Er is in december nog een plaatsingstoernooi. Van 14 – 16 december vindt op het Zuid-Spaanse La Cala de Q School van de Alps Tour plaats.
Meer informatie

Gerelateerd nieuws