Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images / European Tour
Afslag op
3

Geen verrassing: Harrington is de captain

Zoals mocht worden verwacht is de Ier benoemd tot captain van het Europese team dat in 2020 de Ryder Cup verdedigt.

Tijdens een persconferentie in het clubhuis van het Engelse Wentworth is Padraig Harrington gepresenteerd als de nieuwe Europese Ryder Cup-captain.

De volgende Ryder Cup match wordt van 25 tot en met 27 september 2020 op de baan van Whistling Straits in de staat Wisconsin gespeeld.

Harringtons naam zong al maanden rond in het golfwereldje en er was eigenlijk geen andere geschikte kandidaat.

Lee Westwood? Waarschijnlijk in 2022, twee jaar na Whistling Straits, in Rome.

Harrington is na Paul McGinley (succesvol in 2014 op Gleneagles) de tweede Ier die deze eer te beurt valt.

De nu 47-jarige Harrington won in 2007 en 2008 drie Majors in dertien maanden tijd: twee Opens en een PGA Championship.

De inwoner van Dublin studeerde accountancy en hij staat bekend als een man die oog heeft voor elk detail van het golfspel. Hij lijkt daarmee de ideale kandidaat om Bjørn op te volgen. Harrington was afgelopen september al een van de vice-captains van de Deen.

'Vanzelfsprekend ben ik opgewonden om als de captain voor 2020 te zijn benoemd', aldus Harrington. 'Dit is iets dat je niet licht moet opvatten. Je kunt het een natuurlijk proces noemen om van speler, via vice-captain vervolgens captain te worden, maar voor mij is het zeker iets om met enige angst naar te kijken. Ik wil echt iemand zijn die kan helpen. Hopelijk kan ik na twee jaar zeggen dat zowel de Ryder Cup als de Europese Tour er beter voorstaan.'

'De Ryder Cup zal de komende achttien maanden heel veel van mijn tijd in beslag nemen, om uit te zoeken hoe ik het team het best kan laten presteren.'

De Ier speelde van 1999 tot en met 2010 zes Ryder Cups en was vier keer lid van het winnende team. In 25 partijen waren er negen zeges, dertien nederlagen en twee halves.

'Toen ik werd gevraagd, heb ik er goed over na moeten denken', aldus Harrington. 'Ik geloof niet dat ik het niet had gedaan, maar ik wilde dat ik voor de juiste redenen captain zou worden. Dat bedoelde ik met dat dit niet "zomaar" de volgende stap in mijn loopbaan is. Ik wil het doen omdat ik er in geloof, dat ik het wil en dat ik voor een toegevoegde waarde kan zorgen.'

'Wat voor captain ik zal zijn? Waarschijnlijk lijk ik nog het meest op Bernard Langer. We hebben zo ongeveer dezelfde persoonlijkheid.'

Bernard Langer was in 2004 de winnende captain toen Europa in Detroit gehakt maakte van de Amerikanen: 18,5 - 9,5.

Harringtons start van het seizoen 2019 wordt gekenmerkt door wat fysieke tegenslag. Hij is half december van de trap gevallen en liep een breuk in zijn linkerpols op. Daardoor mist hij de wedstrijden in Abu Dhabi en Dubai van de Europese Tour. Padraig Harrington verwacht overigens begin februari alweer (in de VS) in actie te komen.

De Amerikaanse tegenstrever van Harrington is overigens nog niet bekend. Steve Stricker is op papier de belangrijkste kandidaat.

Stricker won weliswaar nog nooit een Major – tot nu toe een ongeschreven eis voor de PGA of America – maar hij maakte indruk als captain van het Amerikaanse Presidents Cup-team. Bovendien komt ‘Strick’ uit Wisconsin.

Gerelateerd nieuws